Ik Skin Medikal - Huidzorg bij kanker

Behandeltherapieën bij kanker

Oncologische Chirurgie

Opereren of Chirurgie is een van de meest toegepaste behandelingen tegen kanker en gebeurt meestal in combinatie met een andere behandelvorm zoals bijvoorbeeld chemo en bestraling

Bijwerkingen: pijn, bloedingen, bloedklonters bij langdurige immobilisatie, schade aan nabijgelegen weefsel, reacties op medicijnen, schade aan andere organen, vermoeidheid, verlies van eetlust, littekens

Huidklachten: littekenvorming, infecties door slechte wondgenezing

Bestraling (radiotherapie)

Bestraling of radiotherapie is de behandeling van patiënten met kanker waarbij gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling. Radiotherapie vormt samen met chirurgie en chemotherapie een van de drie pijlers van de kankerbestrijding. Het doel van bestraling is om kankercellen te vernietigen. Daarbij wordt geprobeerd gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling wordt gegeven door een bestralingsarts.

Bijwerkingen: vermoeidheid, verminderde eetlust, haaruitval, slikklachten, buikklachten, huidreactie, huidverzorging, psychosociale gevolgen, nazorg. De meeste bijwerkingen zijn tijdelijk en verdwijnen enkele weken na het beëindigen van de bestralingsreeks. Bijwerkingen van bestraling komen alleen voor in de delen van het lichaam die bestraald worden. Als u bijvoorbeeld op de borst bestraald wordt, kan uw hoofdhaar er niet van uitvallen.

Huidklachten: roodheid, meestal 2 tot 4 weken na het begin van de bestraling, de huidreactie is het heftigst in de huidplooien, in de oksel en onder de borst, droge en trekkerige huid, jeuk,  branderig gevoel, verkleuring (meestal verdwijnt de donkerder kleur weer in de loop van 2 tot 8 maanden, soms kan het langer dan een jaar duren en hypopigmentatie), huiddefecten.

Chemotherapie

Kankercellen zijn snel delende cellen. Chemotherapie is de behandeling van kankercellen met een of meer celdelingremmende geneesmiddelen. Chemotherapie-medicatie beschadigt het genetisch materiaal van snel delende cellen waardoor de celdeling verhinderd wordt. Het gevolg is dat de groei van de tumor wordt beperkt. Ze worden via de mond ingenomen of rechtstreeks in de bloedbaan gebracht met een injectie of een infuus, waarna ze zich door het hele lichaam verspreiden en overal eventuele kankercellen kunnen bereiken. Jammer genoeg zijn er ook normale snel delende cellen die beschadigd worden.

Meest voorkomende bijwerkingen: bloedarmoede, vermoeidheid, hormonale verstoring (met als gevolg opvliegers, menopauze), psychologisch emotioneel, geheugen en concentratieverlies, neuropathie, misselijkheid, haaruitval (v.a. dag 18) en haarpijn, aangroei donsbeharing, gevoelige ogen, traanogen, loopneus en droge mond, broze nagels.

Huidklachten: een droge, schilferige huid, plotselinge uitslag, snellere verkleuring of verbranding van de huid door de zon, bruine vlekken en bruine verkleuring, witte vlekken zonder pigment, acne, roodheid, jeuk.

Hormoontherapie

Soms is ook een tumor ‘hormoongevoelig’. Dat betekent dat de tumor bepaalde hormonen nodig heeft om te kunnen groeien. Hormoontherapie is een behandeling met medicijnen. Het medicijn is eigenlijk een ‘nepversie’ van het echte hormoon. Het neemt de plaats van het echte hormoon in. Het verschil is dat het geen ‘groeiseintjes’ uitzendt. En het zorgt ervoor dat ook het oorspronkelijke hormoon geen groei-impulsen meer kan geven aan de tumor. Hormoontherapie kan ook plaatsvinden door operatief de organen te verwijderen die de hormonen aanmaken. Bij vrouwen gaat het dan om de eierstokken en bij mannen om de zaadballen. Bij borstkanker wordt hormoontherapie na een operatie als aanvullende therapie gegeven in de vorm van tabletten. Het stilleggen van de eierstokken, de grootste producenten van het geslachtshormoon oestrogeen, gebeurt door driemaandelijkse injecties. De therapie duurt vijf jaar. Bij prostaatkanker wordt hormoontherapie gegeven als aanvulling op radiotherapie of als palliatieve behandeling. De therapie wordt gegeven in de vorm van driemaandelijkse injecties, soms aangevuld met anti-hormoontabletten. Als we de kanker niet meer kunnen genezen, kunnen we hormoontherapie als palliatieve behandeling geven. We remmen dan de tumorgroei. Zo’n behandeling is dan gericht op verlenging van het leven.

Bijwerkingen: vervroegde overgang, opvliegers, onvruchtbaarheid, botontkalking, seksuele problemen, gewichtstoename, somberheid en depressie, vocht vasthouden, extreme vermoeidheid.

Huidklachten: een droge, schilferige huid, snellere huidveroudering, acne, roodheid, jeuk.

Immunotherapie

Bij een behandeling met immunotherapie bij kanker wordt het immuunsysteem van de patiënt gebruikt om de kankercellen aan te vallen. Het immuunsysteem wordt
door de behandeling ondersteund of extra actief gemaakt. Meestal is immunotherapie een behandeling die wordt gegeven als de kanker is uitgezaaid. Immunotherapie kan dan de tumor afremmen. De behandeling kan het leven verlengen als er geen kans op genezing meer is. Ook kunnen de klachten afnemen. Dit heet een palliatieve
behandeling. • Soms kan immunotherapie kankercellen die na een behandeling mogelijk achter zijn gebleven, doden. Het is de hoop dat hiermee de kans op genezing toeneemt. Immunotherapie wordt dan meestal gecombineerd met een andere behandeling, zoals een operatie of chemotherapie. Dit heet een adjuvante behandeling.

Bijwerkingen: buikloop of diarree,  immunotherapie kan een ontstekingsreactie in de darmen veroorzaken, huidveranderingen, ongewone vermoeidheid, misselijkheid en verminderde eetlust, spier- en gewrichtspijn, seksualiteit en intimiteit, gevoelens van angst, boosheid en verdriet.

Huidklachten: droge en/of schilferige huid, wat jeuk kan veroorzaken, soms doet zich een huidreactie voor in de vorm van huiduitslag: puistjes of rode puntjes (rash), de rash kan voorkomen over het hele lichaam of op delen ervan, vitiligo.

Doelgerichte therapie

Doelgerichte therapie is een standaardbehandeling voor bepaalde kankersoorten, bijvoorbeeld voor borstkanker, longkanker, huidkanker (melanoom), eierstokkanker en darmkanker. Voor andere kankersoorten onderzoeken wetenschappers nog of doelgerichte therapie een goede behandeling is. Doelgerichte therapie probeert de groei van de tumor tegen te gaan. De behandeling richt zich vooral op de kankercellen zelf. Er zijn veel soorten doelgerichte therapie. Ze werken allemaal verschillend maar hebben hetzelfde doel: het remmen van de signalen waardoor de kanker kan groeien. Over de behandeling met doelgerichte therapie zijn nog veel vragen. Daarom lopen er een aantal wetenschappelijke studies naar de werking van deze behandeling.

Bijwerkingen: maag- en darmklachten, diarree, hoge bloeddruk, slechtere wondgenezing, infecties, koorts, griepachtig gevoel, trombose, vermoeidheid, veranderingen in de smaak, veranderingen aan de huid zoals uitslag, jeuk of eeltvorming, veranderingen aan het haar of de nagels, huiduitslag : roodheid, vlekken, puistjes, pukkels of blaasjes (dit kun je krijgen op de hele huid of alleen op bepaalde plekken), verhoogde zongevoeligheid.

Ik SKIN MEDICAL

Huidzorg bij kanker met MEDIKAL PRODUCTEN!

IN EEN MEDICALREFLEXTREATMENT

FOCUS: HERSTEL HUIDFLORA

 • De pH-waarde van de producten ligt rond de pH-waarde van de huid (5,5).
 • Dit zorgt ervoor dat de zuurgraad van de huid inbalans komt en blijft.
 • Het voorkomt uitdroging, irritatie en geeft bacteriën geen kans.
 • Zo zorg je ervoor dat de huid die behandeld wordt met chemotherapie of bestraling beschermd wordt en zich sneller herstelt.

VEILIGE INGREDIËNTEN

 • Perfecte mix van hoog gedoseerde ingrediënten en veilig te gebruiken.
 • Het belangrijkste wat je kan doen in de periode van behandelingstrajecten is de huid zoveel mogelijk kalmeren en beschermen.
 • Alle producten van IK Skin Perfection zijn voorzien van het NO-label en bevatten geen huidonvriendelijke stoffen als parabenen, sulfaten, minerale oliën, geur- en kleurstoffen.
 • Dankzij deze natuurlijke samenstelling kunnen we de producten efficiënt inzetten, zonder dat ze belastend zijn voor de zeer kwetsbare huid en toch een mooi resultaat behalen.

PRODUCTEN

 • Uniek in Nederland!
 • Van Nederlandse bodem
 • Special ontwikkeld voor de behandeling van de huid bij chemotherapie, bestraling en intensieve medicatie!
 • Zonder iedere vorm van chemische toevoegingen!

GEZICHTSREFLEXOLOGIE – GEZICHTBEHANDELING

 • Holistische geneeswijze
 • Gaat uit van het functioneren van de mens in totaliteit
 • Een natuurlijke behandelmethode om van lichamelijke en/of psychische klachten af te komen of te doen verminderen
 • Een intense gezichtsmassage en massage van orgaanzones en acupunctuurpunten in het gezicht.
 • Al deze zones en punten weerspiegelen alle systemen, organen en weefsels in het lichaam.
 • Het stimuleren van de diverse punten en zones zorgt - via het centrale zenuwstelsel- dat de verschillende systemen in het lichaam in balans komen en het afweersysteem beter werkt.
 • Het werkt op het zenuwsysteem, op het bloedvatenstelsel, de energiestroom (meridianen), het lymfesysteem en het hormoonstelsel.
 • Door middel van gezichtsreflex beïnvloed je het hele lichaam en bevorder je het zelfgenezend vermogen.