PMU Informatie

U bent in goede handen

Volgens richtlijnen van GGD moeten PMU specialisten klanten waarschuwen dat het zetten van permanente make-up risico’s met zich meebrengt. Zorg daarom dat u goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar u een PMU wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid.

Laat geen permanente make-up aanbrengen:

- op plekken waar u het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;

- op een litteken dat minder dan een jaar oud is;

- op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet;

- op een plek waar minder dan drie maanden geleden een PMU of tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is; 

- op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;

- als u onder invloed bent van alcohol of drugs;

- als u zwanger bent.

Daarnaast wordt het afgeraden om permanente make-up te laten zetten als u last hebt van één van de volgende aandoeningen: 

- diabetes

- hemofilie

- chronische huidziekte

- allergie voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee PMU wordt gezet

- immuunstoornis

- hart- en vaatafwijkingen.

 Heb u één van deze aandoeningen of gebruikt u antistollingsmiddelen of antibiotica? En wilt u toch PMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Kijk voor achtergrondinformatie over bovenstaande risico’s op  www.veiligtatoeerenenpiercen.nl.

Het zetten van de permanente make-up

Omdat er tijdens het zetten van permanente make-up een wond ontstaat, is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed wordt overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat uw nieuwe PMU gaat ontsteken.

Let er in ieder geval op dat:

- de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcups;

- tijdens het zetten schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken;

- de behandelaar tijdens het zetten van de PMU-handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan de pigmentpen, een tissue of u huid;

- de permanente make-up na afloop wordt verzorgd.

Pijnstilling (verdoving)

Indien u voor of tijdens het zetten van PMU wilt dat de behandelaar pijnstilling (verdoving) gebruikt dient u pijnstilling mee te nemen. De pijnstillende middelen zijn alleen op recept van een arts uitsluitend verkrijgbaar bij de apotheek. U dient 1 uur van tevoren op te brengen op behandelde zone(s) om die zone(s) goed te laten verdoven.

Meest gebruikte pijnstillers zijn: Lidocaïne/prolocaïne crème of Emla crème!

Ook kunnen U.A.D. (zoals paracetamol of ibuprofen) als pijnstilling gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar bij een drogist. Er mogen geen bloed verdunnende middelen gebruikt worden die acetylsalicylzuur bevatten, zoals aspirine, acetosal, alka-seltzer en ascal.

Nazorg Nieuwe permanente make-up

Nazorg Nieuwe permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie PMU leiden. Als u de PMU goed verzorgt, duurt het één tot twee weken tot de behandelde huid genezen is. De behandelaar geeft u de schriftelijke uitleg over de nazorg van permanente make-up, lees dit goed door.

Nazorginstructie wenkbrauwen/eyeliner

Tijdens het zetten van permanente make-up gaat de huid kapot, waardoor er een (schaaf)wond ontstaat. Als u de PMU goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot de behandelde huid genezen is.

Behandel de PMU als volgt: 

Zorg dat u tijdens het genezingsproces (minimaal 7 dagen):

- de behandelde huid zo min mogelijk aanraakt (was eerst u handen voordat u de huid verzorgt, liever met wattenstafje of wattenschuifje); 

- de behandelde huid niet krabt;

- de behandelde huid niet afdekt met pleisters of verband;

- (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt (de behandelende plek mag absoluut niet nat worden);

- het sporten is niet toegestaan (minimaal 5 dagen)

- de behandelde huid niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank.

- smeer de behandelde huid in voor het douchen met vaseline (waterafstotend)

- smeer dagelijks met Bepanthen baby verzorgende crème minimaal 4 keer per dag (bij droge huid) en maak vochtig met een vochtig wattenschijfje (bij vette huid) 

Verzorging na de genezing:

De behandelde huid blijft ook na genezing gevoelig, daarom:

- bescherm uw PMU in met zonnebrand factor 50 

- dep de permanente make-up na het wassen met een tissue droog

- de behandelende zone mag niet met peeling worden behandeld (ook rond omheen)

NB: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.  

LETOP: Afspraken dienen 24 uur van tevoren worden geannuleerd. Bij het niet tijdig annuleren of wijzigen van uw afspraak worden er kosten in de rekening gebracht en uiteindelijk geïncasseerd door incassobedrijf!