Ouderdomsvlekken

Het verschijnen van ouderdomsvlekken, vergelijkbaar met het verschijnen van rimpels, duidt op de noodzaak om speciale anti-verouderingsverzorging te starten. Helaas, hoe graag we het ook willen geloven, komkommer- en citroenmaskers zullen niet helpen bij het wegwerken van ouderdomspigmentatie - u zult een beroep moeten doen op cosmetische diensten. We zullen analyseren waar het probleem vandaan komt en, belangrijker nog, we zullen alle manieren ontdekken om ouderdomsvlekken op het gezicht te verwijderen.

Wat zijn ouderdomsvlekken?

Vaak zien leeftijdsgerelateerde pigmentatiestoornissen eruit als pleisters van verschillende groottes en vormen. Ze onderscheiden zich door ongelijke randen. De kleur is iets donkerder en bruiner dan de huid. Dit komt door de ophoping van melanine (een donker pigment dat beschermt tegen ultraviolette straling) in de opperhuid.

Aanvankelijk treedt hyperpigmentatie op waar de huid het vaakst wordt blootgesteld aan de zon - het gezicht, de armen, de bovenrug. Ondanks dat de vorming van ouderdomsvlekken na twintig jaar begint, worden ze pas na veertig jaar merkbaar.

Naast het verschijnen van gebieden met ophoping van melanine, met leeftijdsgebonden pigmentatie, wordt de huid vaak droger, ruwer, met ernstigere rimpels.

In tegenstelling tot een ander type hyperpigmentatie, bekend als sproeten, blijft leeftijdsgebonden pigmentatie (lentigo) het hele jaar op de huid, ook in de winter.

Oorzaken

Er zijn twee belangrijke factoren die de vorming van lentigo beïnvloeden - leeftijd en blootstelling aan zonnestralen.

De vorming van ouderdomsvlekken wordt in verband gebracht met twee hoofdfactoren: leeftijd en blootstelling aan zonlicht. Leeftijdgerelateerde veranderingen zijn slechts een achtergrond voor de ontwikkeling van het probleem, terwijl ultraviolet licht de oorzaak is van de vorming ervan.

Overtreding van het vrijkomen van giftige verbindingen

Hoe ouder de persoon, hoe meer hij zich zorgen begint te maken over problemen in het functioneren van de nieren en de lever. Dit leidt tot de ophoping van giftige stoffen in het lichaam, die uit het lichaam worden uitgescheiden via het "reserve" -uitscheidingssysteem - de huid. Als gevolg hiervan verstoort een overmatige belasting van huidcellen hun functies, inclusief die die verantwoordelijk zijn voor de synthese van melanine.

Hormonale aanpassing

Bovendien treden er na veertig jaar hormonale veranderingen op in het lichaam van een vrouw. Het feit dat deze processen met elkaar verband houden, blijkt bijvoorbeeld uit een schending van de pigmentatie tijdens de zwangerschap of bij het nemen van bepaalde hormonale geneesmiddelen, evenals in het geval van endocriene pathologie. Maar als na de geboorte van een kind of genezing van een ziekte dergelijke problemen verdwijnen, veroorzaakt een afname van de hoeveelheid hormonen vóór de menopauze en op tijd een meer aanhoudende verandering in pigmentatie.

Andere factoren

Bovendien verhoogt de kans op hyperpigmentatie stress en natuurlijke aanleg. In de loop der jaren wordt de huid steeds gevoeliger voor de zonnestralen, wat leidt tot de ophoping van melanine en het verschijnen van puistjes.

Het is belangrijk om te onthouden dat lentigo geen ziekte is, het is slechts een cosmetisch probleem.

Manieren om van lentigo af te komen

Nu we alle oorzaken van het probleem hebben overwogen, gaan we nadenken over hoe we het probleem kunnen oplossen en seniele plaques kunnen verwijderen.

Natuurlijk is het eerste dat u moet overwegen de thuismethoden. De bron van dergelijke recepten is in de regel een tijdschrift, het verhaal van een vriend of een forum. Wees voorzichtig en volg geen methoden die onveilig lijken. Zelfs als ze beloven de situatie thuis snel en in 1 dag op te lossen, gebeurt dit niet.

Meestal zijn de hoofdpersonen van huisrecepten peterselie, citroensap, komkommer, waterstofperoxide en verschillende maskers en serums. De auteurs van artikelen en cosmeticafabrikanten geven toe dat dergelijke methoden de vlekken slechts een klein beetje zullen verlichten, maar de situatie niet dramatisch zullen veranderen. Tegelijkertijd kunnen veel van de actieve ingrediënten niet alleen de huid uitdrogen, maar ook brandwonden achterlaten.

Wat huismiddeltjes effectief maakt, zijn verbindingen die de volgende processen bevorderen:

Afschilfering van de bovenste laag van de opperhuid en huidvernieuwing (badyaga en verschillende zuren);

Het voorkomen van de vorming van melanine in de huid door het enzym tyrosinase te blokkeren;

Gerichte "vergiftiging" van melanocyten door remming van de synthese van RNA en DNA (hydrochinon, azelaïnezuur). Het probleem is de manifestatie van een uitgesproken irriterend en zelfs toxisch effect (hydrochinon is in een aantal landen verboden).

De lage effectiviteit van zelfgemaakte cosmetica en zelfgemaakte maskers wordt geassocieerd met een lage concentratie aan actieve ingrediënten en een kleine diepte van penetratie in de huid.

Verwijdering van ouderdomsvlekken door een specialist

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om een ​​dermatoloog of schoonheidsspecialist te raadplegen voordat u van lentigo afkomt.

Diagnostiek

Alleen een arts zal de oorzaken van hyperpigmentatie kunnen begrijpen - als gevolg van leeftijdsgebonden veranderingen of als gevolg van andere ziekten, zoals huidkanker. Indien nodig krijgt u laboratoriumonderzoek of overleg met andere artsen.

Methode selectie

De selectie van de optimale manier om de huidskleur te egaliseren, moet ook door een schoonheidsspecialiste worden gedaan. Alleen hij kan de diepte van het pigment bepalen met een Wood's fluorescentielamp. Bovendien kan hij een effectief receptgeneesmiddel of een moderne hardwaretechniek kiezen, speciaal voor uw geval.

Hoe ouderdomsvlekken verwijderen?

Er zijn verschillende methoden tegelijk die het probleem bijna volledig kunnen elimineren. De verhoornde opperhuid wordt vernietigd en regeneratieve processen worden geactiveerd, wat bijdraagt ​​aan de snelle vernieuwing van de huid.

Laserpeeling

De laserstraal, die op een bepaalde diepte in de huid komt, verdampt huidcellen met pigmentvlekken. Omliggende weefsels zijn praktisch niet beschadigd. Naast het verwijderen van ouderdomsvlekken, helpt laserresurfacing ook andere problemen van de ouder wordende huid op te lossen - het maakt het frisser, jonger, verzacht rimpels en rimpels.

Als je je huid blijft verzorgen en zonnebrandcrème gebruikt, blijft het effect vijf jaar bij je. Herstel na zo'n peeling duurt ongeveer een week.

Fototherapie (ILP)

De basis van de methode is het effect van absorptie van fotoflitsen met hoge intensiteit door melanine. Dit vernietigt het pigment en bevordert de afschilfering van de huid. Tegelijkertijd wordt de hele toplaag niet beschadigd - het effect is alleen op gebieden met hyperpigmentatie.

Het hele proces is veilig, pijnloos en effectief, en de resultaten houden tot twee jaar aan.

Chemische peeling

Er worden samenstellingen gebruikt op basis van organische zuren, zoals glycol,

Bij het uitvoeren van deze procedure worden meestal formuleringen gebruikt op basis van glycolzuur (als lichte exfoliatie vereist is), trichloorazijn of salicylzuur (als medium peeling is gepland). Om de gehele epidermale laag te verwijderen, worden fenolderivaten gebruikt.

Microdermabrasie

Het is een mechanische peeling van het verhoornde deel van het epitheel met behulp van microscopisch kleine kristallen van korund (aluminiumdioxide), magnesium of met een diamantapplicator. Het heeft dezelfde dieptestappen als een chemische peeling. Na de ingreep blijft de huid enkele dagen geïrriteerd.

Het is het beste om de selectie van de procedure die ideaal is voor uw geval toe te vertrouwen aan een specialist. Hij houdt rekening met alle factoren en kiest de beste optie voor uw zaak. Het blijft alleen om van het resultaat te genieten!

Om van hyperpigmentatie af te komen, wordt gekozen voor zachte en medium peelings, die de huid geleidelijk lichter maken. Het volledige effect is ongeveer 3 weken na de ingreep zichtbaar. Het is belangrijk om te onthouden dat als een peeling van gemiddelde intensiteit wordt gekozen, de huid nog enige tijd gevoelig en geïrriteerd kan zijn.

Net als laserresurfacing heeft chemische peeling een verjongend effect.